Aluminium hanggoten vs bakgoten


Alhoewel aluminium hanggoten en bakgoten beiden het doel hebben om het hemelwater op te vangen, zijn deze 2 varianten toch zeer verschillend van elkaar op gebied van constructie.

Aluminium hanggoten

Op deze afbeelding ziet u een typische aluminium hanggoot. Deze goot hangt, in dit geval met buitenhaken, aan de dakconstructie en is duidelijk zichtbaar van buitenaf.

De voordelen van aluminium hanggoten

Bij eventuele verstopping van de afvoerbuizen zal het water steeds over de goot lopen en zal er dusdanig géén schade berokkend worden aan het schrijnwerk. Het is ook vrijwel onmogelijk dat het water in de woning sijpelt aangezien de goot buiten de gevelsteen hangt.

Hanggoten hebben standaard afmetingen en kunnen zeer snel geplaatst worden, wat uiteraard een groot verschil maakt in kostprijs tegenover op maat gemaakte bakgoten.

Kiest u voor aluminium hanggoten, dan geniet u ook nog het voordeel dat deze goten ééndelig zijn (dus zonder lasnaden), duurzaam, milieuvriendelijk, voordelig én zeer esthetisch omwille van zijn vormgeving en de kleurkeuze.

Bakgoten

Bakgoten zijn houten constructies die op of buiten de gevelsteen geplaats worden en aan de buitenkant afgewerkt zijn met hout, pvc of andere materialen.

Deze goten worden aan de binnenzijde voorzien van op maat gemaakte bekledingen in zink of koper.

Het vervaardigen hiervan is zeer arbeidsintensief en zal dus ook een stuk duurder zijn dan een hanggoot. Net zoals bij zinken of koperen hanggoten dienen deze bakgoten te worden voorzien van uitzettingsvoegen vanaf 12lm wat hen uiteraard gevoelig maakt voor lekken.

Uitzetten van aluminium

Net als andere metalen is aluminium onderhevig aan temperatuurschommelingen. Het uitzettingscoëfficiënt is gelijkaardig aan die van zink. Echter, bij aluminium hanggoten heeft dit geen invloed omdat er geen lasnaden zijn waardoor de goten vrij kunnen krimpen en uitzetten. Bij dakgoten in zink, koper of pvc zijn lasnaden en uitzettingsvoegen de zwakke plaatsen waar de uitzetting zich kan manifesteren met alle gevolgen vandien.

Hoeken

Bii binnen- of buitenhoeken worden de goten in verstek gemaakt en daarna aan elkaar verankerd met behulp van een hoekstuk in hetzelfde materiaal en kleur van de goten. Deze hoeken worden mechanisch aan elkaar verankerd en extra afgedicht met een elastisch blijvende dichtingspasta. Ook hier komt geen laswerk aan te pas en word de uitzetting perfect opgevangen omdat de beide delen bestaan uit dezelfde materie.

Stevigheid van de goten

Aluminium hanggoten hebben een gelijkaardige materiaaldikte als zink en koper en zijn dus ook stevig genoeg om een ladder tegen te plaatsen. Echter, doordat de goten gelakt zijn moeten er enige voorzorgsmaatregelen genomen worden bij het plaatsen van metalen ladders om beschadiging van de lak te voorkomen.