Bevestiging aluminium dakgoten


Alugoten verlenen zich voor de meest uiteenlopende projecten omwille van de uitgebreide mogelijkheden betreffende de bevestiging van aluminium dakgoten. Standaard worden de goten bevestigd door middel van aluminium beugels dewelke zich bevinden in de goot en dus niet zichtbaar zijn van buitenaf. Klassieke buitenhaken worden veelal toegepast bij renovaties of woningen met een landelijke uitstraling. Bij projecten met metalen dakbedekking of golfplaten dienen er soms klembeugels te worden voorzien wegens het ontbreken van spondeplanken of wanneer de dakbedekking te ver uitsteekt voor standaard bevestigingssystemen.

Standaard bevestiging voor aluminium dakgoten met binnenbeugels

Dit type bevestiging is de meest gebruikte omwille van zijn strakke vormgeving. De aluminium goothaken bevinden zich in de goot en zijn van buitenaf niet zichtbaar. Bij dit systeem is een houten spondeplank vereist (eventueel bekleed met pvc of hardboard) waar de goot tegenaan geschroefd wordt met behulp van roestvrije vijzen. De goten zijn heel makkelijk te reinigen omwille van de afwezigheid van klassieke goothaken.

Bevestiging aluminium dakgoten met klembeugels

Klembeugels zijn dé oplossing wanneer het niet mogelijk is om een spondeplank te voorzien, of wanneer de dakoversteek te groot is. Deze beugels worden aan de metalen dakbedekking of golfplaten vastgemaakt. Hieraan worden dan de korte buitenbeugels gemonteerd. Een standaard bevestiging van aluminium dakgoten met binnenbeugels is hier niet mogelijk.

Montage met korte buitenbeugels

Deze manier van bevestiging voor aluminium dakgoten wordt meestal gebruikt bij renovaties of woningen met een landelijk karakter. De goothaken worden tegen de spondeplank vastgeschroefd door middel van 2 roestvrije vijzen. De alugoot zelf wordt vast geklemd in de beugels aan de voor- en achterzijde. De haken zijn vervaardigd uit geplastificeerd vuurverzinkt metaal en zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

Montage met staartbeugels

Staartbeugels worden vooral gebruikt bij het ontbreken van een spondeplank. De haken worden vastgeschroefd op een voetplank die zich bevind op het dak. Net zoals bij de korte buitenbeugels worden de alugoten vast geklemd aan de voor- en achterzijde. De haken zijn vervaardigd uit geplastificeerd vuurverzinkt metaal en zijn beschikbaar in verschillende kleuren.