Technische fiche
Afvoerbuizen
Technische Fiche voorgelakte aluminium afvoeren
Vorm & afmetingen:
Afmetingen: Ø 80 – Ø 100 – 80×80 en 100/100
Vorm: De waterafvoeren hebben een lengte van 3m en voorzien van een mof van 8cm en reductie van 4cm. De afvoerbuis heeft een gefelste naad. De verschillende delen worden dus in elkaar geschoven. De bijhorende bochten zijn conisch en schuiven dus ook in de afvoerbuis. Ook hier worden de bochten niet vast gelast aan de afvoerbuis.
Materiaal:
ENAW-3105-H44
Kwaliteit:
Half Hard R Re A H
8-12 8-12 5-21 30-40
Behandeling:
De aluminium banden worden ontvet (Parc 338) en gechromateerd (Bondérite 1300) volgens een continu fabricage proces. Beide zijden hebben een polyester laklaag van 20µ +/- 2µ.
Dikte:
Standaard 0,7mm
Eigenschappen:
Soortelijk gewicht 2,7 Kg/dm³
Smeltpunt 635-654 °C
Uitzettingscoëfficiënt 2,2 x 10-5 m/m/°C
Treksterkte min 190N/mm²
Elasticiteit min. 180N/mm²
Productie:
Afvoerbuizen worden geprofileerd uit voorgelakte aluminium band door middel van een profielwals.
Technische Fiche poedergelakte afvoerbuizen
Vorm & afmetingen:
Afmetingen: Ø 80 – Ø 100 – Ø 120
Vorm: De waterafvoeren hebben een lengte van 3m en voorzien van een mof van 8cm. De afvoerbuis heeft een gelaste naad. De verschillende delen worden dus in elkaar geschoven.
Bochten en bevestigingen:
De bijhorende bochten zijn conisch en schuiven dus ook in de afvoerbuis. Ook hier worden de bochten niet vast gelast aan de afvoerbuis.
De bevestigingsbeugels zijn vervaardigd uit gegalvaniseerd staal en bestaan uit een voorste en achterste gedeelte, die vastgeschroefd worden met twee roestvrije schroeven.
Materiaal:
Aluminium: 99,5%
Legering: 1050A-H14
Dikte: 0,7mm-0,8mm-1,0mm
Eigenschappen:
Soortelijk gewicht: 2,7 Kg/dm³
Gewicht in kg per meter Ø80-Ø100-Ø120: 0,47-0,59-0,71
Uitzettingscoëfficiënt: 4-6%
Treksterkte: 105-145 Mpa
Behandeling:
De blanke aluminium afvoerbuizen worden via ontvetting en spoeling gereinigd. Nadien wordt een zinkfosfatering aangebracht. Dit is een behandeling waarbij het grondmateriaal gedeeltelijk wordt omgezet in een zinkfosfaat laag. Nadien worden de afvoerbuizen nogmaals gespoeld om uiteindelijk in demi water een laatste keer te worden gereinigd. Na de droogtunnel worden de afvoerbuizen uiteindelijk met de meest moderne poederpistolen met polyesterpoederlak elektrostatisch gelakt en gebakken in een moffeloven op 180°en 200° Celsius gedurende 10 à 20 minuten.
Informatief:
Laagdikte polyesterpoederlak: 50 à 70µm.
De filmdikte wordt gemeten volgens ISO 2808
De hechting wordt gemeten volgens ISO 2409
Is uw interesse gewekt?
Contacteer ons voor meer info of vraag vrijblijvend een offerte.
Lastenboek
Afvoerbuizen
Omschrijving
Het betreft de levering en plaatsing van afvoerbuizen met inbegrip van de bevestigingsbeugels, bochten en aansluiting op de riolering..
Materiaal
Algemeen
Materialen zijn vrij van materiaal- of fabricagegebreken die hun sterkte, de zuiverheid van hun vorm en hun goed gedrag in de tijd in het gedrang kunnen brengen. Alle gootonderdelen en bijhorende elementen zijn op elkaar afgestemd.
Specificaties afvoerbuizen
De afvoerbuizen zijn vervaardigd uit aluminium volgens EN 485-1 en NBN 437
De wanddikte van de afvoerbuizen bedraagt minimaal : 0,7 mm.
Aluminiumsoort : EN AW 3105
De afvoerbuis heeft een diameter van 80mm/100mm/120mm, (ofwel) is vierkant 80x80mm
Oppervlaktebehandeling: SP (polyester) nagelakt. Dikte : 20 micron
De afvoerbuizen zijn gefelst, hebben een lengte van 3 meter en zijn voorzien van een mofegrepen.
Uitvoering afvoerbuis
De verschillende elementen schuiven in elkaar zodat vrije uitzetting mogelijk is . De afvoerbuis wordt over de tapbuis tegen de hanggoot geschoven zonder gelast te worden. De bevestigingsbeugels worden maximaal om de 1.5m geplaatst bij middel van roestvrije schroeven. Na de montage bevindt de naad zich naar de muur toe. De afvoerbuizen worden luchtdicht op het rioleringsnet aangesloten bij middel van PVC hulpstukken.
Meting
meeteenheid : lm
meetcode : netto te plaatsen lengte, gemeten in de as van de afvoer. Voor de hulpstukken wordt geen supplement toegekend. Bochten en tapbuizen zijn in de eenheidsprijs begrepen.
Is uw interesse gewekt?
Contacteer ons voor meer info of vraag vrijblijvend een offerte.
Toebehoren
Afvoerbuizen
Vergaarbak in aluminium
Deze standaard uitvoering is beschikbaar met een tapgat diameter 80 of 100
De afmetingen zijn respectievelijk (BxLxH) 20cmx14,5cmx15cm en 24cmx16cmx17cm
Siervergaarbak
Deze vergaarbakken zijn vervaardigd uit dunwandig aluminium en zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en alle RAL-kleuren
Stadsuitlopen
Stadsuitlopen in aluminium zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen. Ze worden tig gelast en kunnen gelakt worden in alle RAL-kleuren
Afb afto4
Stootbuizen
Onze stootbuizen worden vervaardigd uit geëxtrudeerde aluminium en wordt voorzien van een mof. Ze worden gepoederlakt in de door u gewenste RAL-kleur.
Is uw interesse gewekt?
Contacteer ons voor meer info of vraag vrijblijvend een offerte.
Kleuren aluminium afvoerbuizen
Afvoerbuizen
Onze alugoten en afvoerbuizen hebben een kleurcoating met een dikte van 20 micron aan beide zijden. Dit resulteert niet alleen in een mooi esthetisch uitzicht maar biedt tevens ook een extra bescherming tegen zure regen. De meeste van onze kleuren zijn voorzien van een RAL-code, de Europese kleurenstandaard die hoofdzakelijk gebruikt word in architectuur, constructie en industrie. Maak gebruik van deze mogelijkheid om uw project uit te voeren in de door u gewenste stijl: onopvallend en meegaand met de kleuren van het dak, de gevels, de ramen of kiest u eerder voor een contrasterende look ? Zelfs de combinatie van een alugoot en afvoerbuizen in een verschillende kleur is mogelijk.
Is uw interesse gewekt?
Contacteer ons voor meer info of vraag vrijblijvend een offerte.
Ingewerkte afvoerbuizen
Afvoerbuizen
Buiten de standaarduitvoering bestaat, mits overleg, de mogelijkheid om afvoerbuizen te plaatsen die afwijken van de normale procedures. Esthetisch kunnen ingewerkte afvoerbuizen een meerwaarde bieden. Toch willen we u wijzen op de eventuele nadelige gevolgen hiervan.
Ingewerkte afvoerbuizen in nis
Steeds mogelijk maar af te raden wegens:
- Verminderde stevigheid van gevel.
- Afnemende isolatiewaarde ter hoogte van de nis in de muur.
- Onderbreking fundering door riolering
- Wat bij verstopping in oversteek (weinig helling en haakse bochten)
- Zeer moeilijk te verwijderen uit nis indien nodig.
- Weinig esthetische meerwaarde bij frontaal aanzicht
- Bij problemen of vernieuwen moet de dakoversteek weer opengemaakt worden.
Afvoerbuizen tussen gevel en binnenmuur
Esthetisch gezien kan dit enige meerwaarde opleveren maar ook hier blijven de eerder vermelde nadelige gevolgen van toepassing. Weet ook dat vroeg of laat de buizen vervangen moeten worden. De enige oplossing is dan om nieuwe buizen te plaatsen buiten de gevel maar daar zit geen riolering! (tenzij u dit reeds voorzien heeft).
Conclusie
Ingewerkte afvoerbuizen in de spouwmuren raden wij af ! Het is niet ondenkbaar dat er zich verstoppingen voordoen door vallende bladeren enz .. waardoor het bijna onbegonnen werk is om de verstopping ongedaan te maken zonder enige schade te veroorzaken. Enkel in specifieke gevallen waar het echt niet anders kan, worden in samenspraak met de architect dergelijke systemen geplaatst, doch staan wij niet garant bij eventuele problemen. Ook het plaatsen van afvoerbuizen in de gevels is geniet geen voorkeur omdat hierbij de onderbreking in de facade problemen kan opleveren. De nis dient te dan ook te worden uitbekleed met een waterdicht membraan om het infiltreren van slagregen te voorkomen. Bevestigingsbeugels van de afvoerbuizen kunnen zorgen voor een koudebrug.
Is uw interesse gewekt?
Contacteer ons voor meer info of vraag vrijblijvend een offerte.
Aluminium afvoerbuizen voor regenwater
Afvoerbuizen
Afvoerbuizen in voorgelakte aluminium
Aluminium afvoerbuizen voor regenwater zijn dé oplossing om de afwatering van uw dak te verzekeren op een duurzame én esthetische manier. Duurzaam, omdat aluminium niet roest, bestand is tegen zure regen en op een ecologische manier wordt geproduceerd. Esthetisch want verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen. Dankzij de diverse kleuren kunt u de afvoerbuis laten opgaan in de kleur van de gevel of net laten accentueren met een moderne tint. De aluminium afvoerbuizen voor regenwater zijn vervaardigd van voorgelakte 0,7mm aluminium band met eenzelfde kwaliteit en kleur als de goten. De afvoerbuis heeft een gefelste naad. De buizen zijn evenwel niet naadloos, maar hebben een standaard lengte van 3m.
Ronde of vierkante aluminium afvoerbuizen voor regenwater?
De ronde hemelwaterafvoer is verkrijgbaar in diameter 80, 100 mm en 120 mm.
Voor de vierkante afvoerbuis is dat 80/80 en 100/100.
Voor andere afmetingen, gelieve contact op te nemen.
Bevestiging voor aluminium afvoerbuizen voor regenwater
De bevestigingsbeugels, zowel rond als vierkant, voor de afvoeren zijn openschroevende beugels, gegalvaniseerd en gepoederlakt in de kleur van de afvoerbuis.
Afstand van de afvoerbuizen
De onderlinge afstand tussen de afvoerbuizen wordt bekomen door de afvoercapaciteit van de goot te delen door de af te voeren hoeveelheid neerslag per lopende meter. Deze af te voeren hoeveelheid wordt bekomen door het dakoppervlak, vermenigvuldigd met 3 (voor België heeft men een regenintensiteit van 3 liters/(min/m²) aangenomen), te delen door de gevellengte.
Voorbeeld: Voor een dakoppervlak met horizontale oppervlakte van 300 m² en een gevellengte van 25 m, bedraagt de af te voeren hoeveelheid neerslag 300 x 3/25 = 36 l/m/m zodat de onderlinge afstand tussen de afvoeren neerkomt op maximaal:
- model 5 239/36 = 6.6 meter
- model 6 339/36 = 9.4 meter
- model 6 trapezium 360/36 = 10.0 meter
- model 8 462/36 = 12.8 meter
De onderlinge afstand tussen de afvoerbuizen wordt bekomen door de afvoercapaciteit van de goot te delen door de af te voeren hoeveelheid neerslag per lopende meter. Deze af te voeren hoeveelheid wordt bekomen door het dakoppervlak, vermenigvuldigd met 3 (voor België heeft men een regenintensiteit van 3 liters/(min/m²) aangenomen), te delen door de gevellengte.
Voorbeeld: Voor een dakoppervlak met horizontale oppervlakte van 300 m² en een gevellengte van 25 m, bedraagt de af te voeren hoeveelheid neerslag 300 x 3/25 = 36 l/m/m zodat de onderlinge afstand tussen de afvoeren neerkomt op maximaal:
- model 5 239/36 = 6.6 meter
- model 6 339/36 = 9.4 meter
- model 6 trapezium 360/36 = 10.0 meter
- model 8 462/36 = 12.8 meter
Doorsnede aluminium afvoerbuizen voor regenwater
De minimale doorsnede van de afvoerbuizen wordt bepaald rekening houdend met het maximum af te voeren debiet en het aantal afvoerbuizen. Praktisch wordt aangenomen dat men tenminste 1 cm² doorsnede moet hebben per m² horizontale projectie van het betrokken dak. Een minimale doorsnede van 8 cm blijft evenwel aangewezen. Het aansluiten van de afvoerbuizen op de riolering gebeurt met pvc-vervalstukken.
De minimale doorsnede van de afvoerbuizen wordt bepaald rekening houdend met het maximum af te voeren debiet en het aantal afvoerbuizen. Praktisch wordt aangenomen dat men tenminste 1 cm² doorsnede moet hebben per m² horizontale projectie van het betrokken dak. Een minimale doorsnede van 8 cm blijft evenwel aangewezen. Het aansluiten van de afvoerbuizen op de riolering gebeurt met pvc-vervalstukken.
Is uw interesse gewekt?
Contacteer ons voor meer info of vraag vrijblijvend een offerte.