Technische fiche aluminium dakgoten en afvoerbuizen

Technische fiche

Dakgoten


Materiaal en eigenschappen van onze aluminium dakgoten

Materiaal:

ENAW-3105 H44

Kwaliteit:

Half Hard R Re A H
8-12 8-12 5-21 30-40

Behandeling:

De aluminium banden worden ontvet (Parc 338) en gechromatteerd (Bondérite 1300) volgens een continu fabricage proces. Beide zijden hebben een polyester laklaag van 20µ +/- 2µ.

Dikte:

Standaard 0,7mm

Eigenschappen:

Soortelijk gewicht 2,7 Kg/dm³
Smeltpunt 635-654 °C
Uitzettingscoëfficiënt 2,2 x 10-5 m/m/°C
Treksterkte min 190N/mm²
Elasticiteit min. 180N/mm²

Vorm:

De voorzijde is geprofileerd om de nodige stabiliteit te verzekeren. De kraal is naar binnen gebogen, om een binnenbeugel te kunnen monteren. De rugzijde van de goot is minimaal 5mm hoger dan de voorzijde en is al dan niet voorzien van een naar binnen geplooide omslag.
Een aansluiting met een sneeuwband is in beide gevallen mogelijk.


Lastenboek dakgoten en afvoerbuizen

Lastenboek

Dakgoten


Omschrijving

Het betreft de levering en plaatsing van hanggoten met inbegrip van de bevestigingsbeugels, de gooteinden, de uitloopstukken, de aansluitingen op de afvoerbuizen, e.a., …

Materiaal

Algemeen
Materialen zijn vrij van materiaal- of fabricagegebreken die hun sterkte, de zuiverheid van hun vorm en hun goed gedrag in de tijd in het gedrang kunnen brengen. Alle gootonderdelen en bijhorende elementen zijn op elkaar afgestemd.
Specificaties hanggoten
De hanggoten zijn vervaardigd uit aluminium volgens EN 485-1 en NBN EN 612
De wanddikte van de hanggoot bedraagt minimaal : 0,7 of 0,8 mm.
Aluminiumsoort : EN AW 3105
De doorsnede van de 5″/ 6″/ 8″ hanggoot is geprofileerd met een gootbodem van respectievelijk 85mm/105mm/150 mm en een nuttige hoogte van respectievelijk 93mm/120mm/93 mm. De goot is voorzien van een kraal.
Oppervlaktebehandeling: SP (polyester) nagelakt. Dikte : 20 micron
De bevestigingsschroeven zijn uit roestvrij staal.

Uitvoering

Referentienormen
De hanggoten worden geplaatst volgens de voorschriften vermeld in :
Hoofdstuk 2 van NBN 306 (1956)
STS 33.12.’Dakwaterafvoer’ (1969)
De richtlijnen van de fabrikant.

Algemeen

De hanggoot wordt bij voorkeur geprofileerd door middel van een profileermachine waarbij de aluminium band aangedreven wordt met kunststof aandrijfrollen teneinde de kwaliteit van de materialen tijdens het profileren te garanderen. De plaatsing van de dakgoten gebeurt bij voorkeur na de afwerking van de dakbedekking. In het andere geval moeten bij de plaatsing van de dakbedekking de nodige voorzorgen worden getroffen om de hanggoten niet te beschadigen of te zwaar te belasten. In de periode tussen het plaatsen van de goten en van de afvoerbuizen worden maatregelen getroffen om het hemelwater niet op de muren te laten aflopen. De goot wordt rechtlijnig geplaatst, waterpas of met een minimale helling van 2 mm/m en worden op maat verwerkt tot maximale lengtes van 30 meter. Verschillende gootelementen worden niet aaneengelast. De ophanging d.m.v. goothaken garandeert voldoende stevigheid een vrije uitzetting. De goten worden door voldoende goothaken in gelijke mate ondersteund. De buitenkraag van de hanggoot moet voldoende sterk zijn om er een ladder, waarop een man kan staan, te kunnen tegen plaatsen, zonder dat de goot indeukt.

Uitvoering hanggoot met binnenbeugel

De binnenbeugels zijn vervaardigd uit aluminium en zijn in vorm en afmetingen aangepast aan de hanggoot volgens plaatsingsvoorschriften van de fabrikant. De goothaken worden maximaal om de 30 cm vast gevezen op de gootplank bij middel van roestvrije vijzen.

Uitvoering hanggoot met buitenbeugel

De buitenbeugels zijn vervaardigd uit warm gegalvaniseerd staal en zijn in vorm en afmetingen aangepast aan de hanggoot volgens plaatsingsvoorschriften van de fabrikant. De buitenbeugels worden maximaal om de 45 cm vast gevezen op de gootplank bij middel van minimaal 2 roestvrije vijzen. Het klemmen van de hanggoot gebeurt door het omplooien van een montagelip aan voor- en achterzijde van de hanggoot.

Meting

meeteenheid : lm
meetcode : netto te plaatsen lengte, gemeten in de as van de goot. Voor de hulpstukken wordt geen supplement toegekend. Gooteinden, gootbeugels en tapbuizen zijn in de eenheidsprijs begrepen.
Hoekstukken worden apart per stuk aangerekend.


Kleuren aluminium dakgoten

Dakgoten


Met de beschikbare kleuren voor aluminium dakgoten kan een huis, tuinhuis of bedrijf volledig in de gewenste stijl afgewerkt worden. Onze alugoten en afvoerbuizen hebben een kleurcoating met een dikte van 20 micron aan beide zijden. Dit resulteert niet alleen in een mooi esthetisch uitzicht maar biedt tevens ook een extra bescherming tegen zure regen. De meeste van onze kleuren zijn voorzien van een RAL-code, de Europese kleurenstandaard die hoofdzakelijk gebruikt word in architectuur, constructie en industrie.

Maak gebruik van deze RAL kleuren voor aluminium dakgoten om uw project uit te voeren in de door u gewenste stijl: onopvallend en meegaand met de kleuren van het dak, de gevels, de ramen of kiest u eerder voor een contrasterende look? Zelfs de combinatie van een alugoot en afvoerbuizen in een verschillende kleur is mogelijk.

Kleuren aluminium dakgoten
De weergave van de kleur is niet bindend en sterk afhankelijk van de instelling van uw beeldscherm!

Bevestiging aluminium dakgoten

Dakgoten


Alugoten verlenen zich voor de meest uiteenlopende projecten omwille van de uitgebreide mogelijkheden betreffende de bevestiging van aluminium dakgoten. Standaard worden de goten bevestigd door middel van aluminium beugels dewelke zich bevinden in de goot en dus niet zichtbaar zijn van buitenaf. Klassieke buitenhaken worden veelal toegepast bij renovaties of woningen met een landelijke uitstraling. Bij projecten met metalen dakbedekking of golfplaten dienen er soms klembeugels te worden voorzien wegens het ontbreken van spondeplanken of wanneer de dakbedekking te ver uitsteekt voor standaard bevestigingssystemen.

Standaard bevestiging voor aluminium dakgoten met binnenbeugels

Dit type bevestiging is de meest gebruikte omwille van zijn strakke vormgeving. De aluminium goothaken bevinden zich in de goot en zijn van buitenaf niet zichtbaar. Bij dit systeem is een houten spondeplank vereist (eventueel bekleed met pvc of hardboard) waar de goot tegenaan geschroefd wordt met behulp van roestvrije vijzen. De goten zijn heel makkelijk te reinigen omwille van de afwezigheid van klassieke goothaken.

Bevestiging aluminium dakgoten met klembeugels

Klembeugels zijn dé oplossing wanneer het niet mogelijk is om een spondeplank te voorzien, of wanneer de dakoversteek te groot is. Deze beugels worden aan de metalen dakbedekking of golfplaten vastgemaakt. Hieraan worden dan de korte buitenbeugels gemonteerd. Een standaard bevestiging van aluminium dakgoten met binnenbeugels is hier niet mogelijk.

Montage met korte buitenbeugels

Deze manier van bevestiging voor aluminium dakgoten wordt meestal gebruikt bij renovaties of woningen met een landelijk karakter. De goothaken worden tegen de spondeplank vastgeschroefd door middel van 2 roestvrije vijzen. De alugoot zelf wordt vast geklemd in de beugels aan de voor- en achterzijde. De haken zijn vervaardigd uit geplastificeerd vuurverzinkt metaal en zijn beschikbaar in verschillende kleuren.

Montage met staartbeugels

Staartbeugels worden vooral gebruikt bij het ontbreken van een spondeplank. De haken worden vastgeschroefd op een voetplank die zich bevind op het dak. Net zoals bij de korte buitenbeugels worden de alugoten vast geklemd aan de voor- en achterzijde. De haken zijn vervaardigd uit geplastificeerd vuurverzinkt metaal en zijn beschikbaar in verschillende kleuren.


Types dakgoten

Dakgoten


Type 5” klassiek

Het kleinste type goot met klassieke vormgeving heeft een capaciteit van 239 liters/minuut.
Ze kan geplaatst worden met aluminium binnenbeugels , klassieke buitenhaken of staartbeugels.
Enkel van toepassing met afvoerbuizen diameter 80 rond of 80/80 vierkant.

Type 6” trapezium

De nieuwe 6” Trapezium goot , met een capaciteit van 360 l/m voldoet aan de meest moderne eisen van elke vormgever: strak en rechtlijnig! Geen rustieke rondingen, maar rechte ononderbroken lijnen. Een montage met verborgen binnenbeugel en een extra profilering in de bodem van de goot accentueren deze eigenschappen nog meer. Deze rechthoekige goot heeft een modern karakter en vormt een fraaie en naadloze afwerking van de dakvoet die past bij de uitstraling van elke woning.

Type 6” klassiek

Dit standaardmodel wordt gekenmerkt door een iets hogere rugzijde en een bredere bovenopening van 15cm ten opzichte van het kleine rustieke 5”model. Dit type wordt voornamelijk toegepast in de industriebouw. De afvoercapaciteit bedraagt 339liters/minuut.

Type 8” klassiek

Dit type hanggoot wordt in België vooral toegepast in industriële omgevingen wegens haar grote afmetingen. De 8″ goot is ons breedste model met een boven opening van 20cm en een grote afvoercapaciteit van 462 liters/minuut.


Aluminium dakgoten vs aluminium bakgoten

Aluminium dakgoten

Dakgoten


Naadloze aluminium dakgoten en afvoerbuizen kunnen zowat overal toegepast worden.
Of het nu gaat om nieuwbouw of renovatie , van tuinhuisjes tot industriële gebouwen.
Het uitgebreide gamma aan montagesystemen en de verschillende goottype’s bieden steeds een oplossing voor de meest voorkomende toepassingen.